fredag 16 april 2010

VÅRENS HELGMENY

Äntligen får jag smygstarta med vårens härligheter, nässlor, rabarber, ramslök, sparris mm. Att få jobba som kock  med alla dessa fantastiska råvaror och framför allt de som kommer från våra småskaliga producenter runt om oss i Bergslagen är ett privilegium.
Smaklig måltid!
Inga-Lena Eriksson, Köksmästare
 
 
FREDAGENS VÅRMENY
FÖRRÄTT
 Ungtuppbröst från Hagby farm med nässelfärskost och lättsyrade
toppmurklor,
vårlök samt örtkrutonger.

-Här har vi fyllt tuppbröstet med varmrökt sidfläsk och tillagat det på låg temperatur. Det blir mört och saftigt med härlig smak från sidfläsket. Vi kombinerar detta med lättsyrade toppmurklor som ger anrättningen en härlig syra och sötma och en mild och krämig färskost från Wernergårdens mejeri i Karbenning, här smaksatt med svenska nässlor. Till detta serveras lätta och krispiga örtkrutonger på hembakat bröd.

VARMRÄTT
Mjukbakad kummel med hjärtmusslor från Grebbestad och
sparrissmörsås, sparrisknoppar,  romanescokål samt ramslöksrisotto

-Kummel är en fisk som ofta kommer lite i skymundan men som enligt mångas gom är mer delikat än torsken. Vår kummel är fiskad på västkusten mellan Sverige och Danmark.Här kombinerar vi den med hjärtmusslor från Grebbestad och en härligt krämig sås på sparris och musselfond. Till detta serverar vi fina sparrisknoppar från gotland och romanescokål. En risotto med den gotländska ramslöken som med sin härliga smak av vitlök och gräslök rundar av fint.

DESSERT
Kalvdans gjord på råmjölk från Gubbvad gård i Sala med varma mini
munkar och 
 rabarber- och citronmarmelad samt ätbara blommor från Tuna.

Mild och krämig kalvdans med en ton av kardemumma serveras med små härliga mini munkar och en frisk rabarber- och citronmarmelad

LÖRDAGENS VÅRMENY
FÖRRÄTT
Lättrökt hjälmargös med 63°lantäggula, grönsparris från Gotland och pernodcreme samt
ramslök-och nässelvinegrett serveras med svartpepparknäcke

-Gösfiléerna röker vi först några minuter för att sedan sätta in dem i ugnen på låg värme. Även Äggen tillagas länge på svag värme så att gulan blir härligt gyllengul och krämig rakt igenom. Sparris kan vi inte vara utan, grönsparris som kokats försiktigt i saltat vatten. Till Gösen serverar vi en len pernodcreme och en lite syrlig vinegrett med både nässlor och ramslök. Till detta har vi ett hembakat knäckebröd.

VARMRÄTT
Örtbakad strutsfilé från Stigtomta i Nyköping med smörstekta stenmurklor från Bergslagens skogar med vittvinreduktion och råsockerstekt fänkål samt potatismillefuille

-Strutsfilén är ett mörkt kött men ändå lätt och väldigt mört. Här serverar vi den tillsammans med en reduktion på vittvin, grädde och kycklingfond, mild men ändå fyllig och krämig. Stenmurklor från Bergslagens skogar hör årstiden till. Den råsockerstekta fänkålen får en härlig karamelliserad smak.

DESSERT
Rabarbersoppa med kardemumma- och färskostbavarosie och
rårörda rabarber samt ätbara blommor från Tuna

-Äntligen rabarber! Här har vi kokat en soppa på mängder av rabarber. Den serveras väl kyld och med en krämig bavarosie med smak av kardemumma, en krydda som passar väldigt bra till rabarbern. Lite syra lägger vi till med dom rårörda rabarberna som toppar desserten. Pricken över i blir honungsflarnet med sin sötma och krispighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mat och Dryck