tisdag 23 februari 2010

SNÖKAOS OCH SLOWFOOD

Snökaoset i helgen har antagligen inte lämnat någon oberörd. Inte heller de 30 minusgrader som väntade runt knuten när jag skulle ta mig till Färna igår. Just nu tror jag definitvt på en väderkonspiration mot mig personligen! Som boende på landet utan regelbunden plogning kan man lätt få det för sig.

I lördags trotsade dock ett 30-tal tappra matälskare från Slowfood i Västerås vädergudarna och begav sig till Karmansbo Herrgård. Väl på plats blev det en kylig tur runt Karmansbo Smedja innan det var dags att under ledning av Inga-Lena, Agneta & Moa börja tillverka en härlig Italiensk buffé.
Det var trångt om saligheten i köksregionerna men humöret var på topp hela kvällen. Vad sägs om rätter som varm aubergine med mozzarella och parmesanost, Saltimbocca på Hjälmargös med färsk tomatsås och vitlöksfräst svartkål , lågtempad tonfisk med Bagna Caôda, rödvinssjudet lammisterband med pecorinognocchi, cinghialo in agrodolce vildsvinsgryta, salsa verde...bara de Italienska namnen gör ju att hungern sätter in!

Dofterna som spred sig i herrgården var helt fantastika och slutresultatet skall vi inte tala om!
Provning av italienska viner hann gänget också med under sakkunning ledning av Per "Pierino" Åsander.
Per är faktiskt en av två Skandinaviska Sommelier utbildad och diplomerad i Italien och kan kalla sig Sommelier Italiano Professionista (Associazione Italiana Sommelier - AIS

Trots snöovädret utanför rådde här inne en härlig värme och matglädje. Fantastiskt roligt att få vara med på ett hörn!


1 kommentar:

  1. Helgens Slow Food-träff på Karmansbo Herrgård blev en riktig höjdare. Vi var runt 30 personer som samsades i köket och under sakkunnig ledning åstadkom en sjusärdeles italiensk buffé med i huvudsak svenska och närproducerade råvaror.
    Vi lyfter på hatten och tackar Inga-Lena Eriksson, köksmästare på herrgården, hennes medarbetare Moa Karlsson samt Agneta Hamnstedt, kockutbildare i Sala, för deras fantastiska arbete med det här arrangemanget.
    Arrangemanget kröntes med en härlig italiensk vinprovning under ledning av den välmeriterade sommelieren Per ”Pierino” Åsander assisterad av Jens Petter Kvande. De bjöd på skön ”snabbresa” i Slow Food-anda ”till Italiens sköna land” med provning av viner från regionerna i norr, söder, öst och väst. Tack snälla ni för en oförglömlig vinprovning!
    Hans Johnson
    Ordförande i Slow Food Västerås

    SvaraRadera

Mat och Dryck