onsdag 6 april 2011

Vårens helgmeny

Äntligen får jag smygstarta säsongen med vårens härligheter! Nässlor, rabarber, ramslök, sparris ja utbudet är fantastiskt så här på vårkanten. 
Att jobba som kock med dessa rena smaker är en njutning och allt råvarorna kommer från våra småskaliga producenter runt om oss i Bergslagen är ett extra stort privilegium.

Vi önskar er en riktigt smaklig måltid
Köksmästare Inga-Lena Eriksson med kockar Moa, Robin,
Mattias, Dennis, David & Petter

FREDAGENS MENY

Förrätt

Variation på tupp från Hagby Farm med rabarber
Tuppleverpastej med rabarber-& marsalagele
Mjukbakat tuppbröst med sotad rabarber och citronemulsion
Tupplårschutney med rabarber och selleri

"Tuppen kommer från Hagby Farm endast fem mil från Färna Herrgård & Spa. Hagby håller en fantastisk kvalitet på sitt kött. De odlar sitt eget foder för att kunna säkerställa bästa kvalitet hela vägen. Här serverar vi tre variationer av tupp tillsammans med en av
vårens rena och naturliga smaker nämligen rabarber. Vi använder oss av flera olika styckdetaljer så som bröst, lår och lever. (Skroven kokar vi fond på och skapar nässelbuljongen till vår extra rätt.)"

EXTRARÄTT*
*Ingår i våra romantiska paket, finns även möjlighet att beställa till.
Kravmärkt gårdsägg, nässlor och tryffel.
Pocherat kravägg från Båsbo med tryffel-& nässelcreme samt nässelbuljong
"En klassiker med ägg och tryffel, här har vi släppt in våren i form av
nässlor med sin lite gräsigt friska smak."

VARMRÄTT
Hjälmargös, ramslök, vårprimörer och musselskum.
 Ramslöksrullad gösballotine med sparris, beta, blomkål, musselskum och
rökta musslor serveras med smörbakad potatis.

"Gös från Hjälmaren är en självklarhet här på Färna herrgård.Vi serverar den tillsammans med vårens primörer som sparris, knipperödbeta och ramslök.
Musselfonden kokar vi med Pancetta för att få en djupare sälta, och vispar sedan upp fonden till ett härligt skum."

DESSERT
Päron, choklad och mint.
Inkokt päron med mint chokladpastej och päronsorbet samt mandelströssel och sockerspiral

Modet går alltid igen! Dags för klassikern päron á la After eight i ny tappning!"

LÖRDAGENS MENY
FÖRRÄTT
Sparristerrin, salmalax och 63° båsboägg.
 Mjukbakad Salamalax med toppmurklor, picklad rödlök
samt honungsvinegrett och kryddsallad

"Till vår salmalax med sin fantastiska kvalitet, hög smak, konsistens och färg
serverar vi läcker grön sparris.
En krämig äggula, härliga toppmurklor tillsammans med en sötsyrlig honungsvinegrett ger rätten en perfekt  avrundning
."

EXTRARÄTT*
*Ingår i våra romantiska paket, finns även möjlighet att beställa till.
Torsktungor med fänkål och brynt smör.
 Lättrökta torsktungor med confiterad fänkål och brynt smör

"Skreitorskens ädla tungor är en nordnorsk delikatess och något man måste prova.
En njutning serverat tillsammans med brynt smör som ger en lätt nötig smak."

VARMRÄTT
Lammrygg från Välnäs.
Lågtempererad lammrygg, murkelcremé,portvinsreduktion,
syrade primörer samt rökt rotselleripuré.

"Denna varmrätt bjuder på  lammrygg från Välnäs. Köttet steker vi i ugnen på en låg temperatur under lång tid. Detta gör köttet härligt mört. Murklorna kommer från skogarna runt Färna.
 Härliga vårprimörer serveras med en len palsternackspuré."

DESSERT
Rabarber, färskostbavarosie och sagogryn.
Rabarbersoppa, färskostbavaroise, rabarbersorbet samt citronmarinerade sagogryn.

"Rabarber är ett måste på en vårmeny!  En sval och härlig rabarbersoppa med lagom syra serveras tillsammans med en len bavaroise gjord på färskost. 
Sagogryn  marinerats i citronlikör ger lite stuns till rätten.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mat och Dryck