torsdag 2 december 2010

VON HERMANSSONS JULMIDDAG

Nu närmar sig julen med stormsteg och här på Färna Herrgård & Spa firar vi varje helg fram till jul med Von Hermanssons Julmiddag.
Här på Färna har vi valt att samla våra julfavoriter med rötter i Bergslagen på von Hermanssons delikatessbord. Efter denna juliinspirerade start kan lugnt luta er tillbaka och njuta av en välkomponerad varmrätt & dessert. Efter middagen kan ni avnjuta herrgårdens läckra konfektyr till kaffet i Jernbaren.
Smaklig måltid.
Inga-Lena Eriksson med köksteam.



FREDAGENS MENY

VON HERMANSSONS DELIKATESSBORD
Här serverar vi alla måsten från det klassiska julbordet samt utvalda läckerheter ur Bergslagens och Västmanlands rika skafferi. Vad sägs om julskinka gjord på gris från Nibble gård i Västerås eller älgleverpastej på älg från Västmanland, täckt med en gelé kokt på kalvfond & mörk öl från Hantverksbryggeriet. Ni hittar också en läcker oxkind som vi låtit koka i rött vin i nästan 4 timmar. Ni blir inte besvikna!

SMÖRBAKAD FJÄRSING MED KUNGSKRABBSROM,
KRABBULJONG, VINTVINS- & CITRONREDUKTION
SERVERAD MED EN ROTFRUKTS- & FÄNKÅLSFRIKASSÉ
Fjärsingen är en uppskattad matfisk och jämställs ofta med sjötungan. Fjärsingen vi serverar är fiskad utanför Göteborg.
Fisken bakar vi i smör och serverar med kungskrabbsrom från Norge och krabbuljong. Romen, en finkornig sort med en sötma och beska som är ganska typisk för krabba, kommer från en av  havets giganter, Kungskrabban. 
Denna krabba kan mäta upp till 1.5 meter mellan klorna och väga upp till 10 kg! Krabbuljongen kokar vi på  krabbskal som vi  kokat ner tills den fått en kraftig smak. Vitvins- & citronreduktionen gör vi på grädde, vitt vin & citron som får koka ihop länge. Kombinationen ger en härlig karamelliserad smak av grädden med en syrlighet som passar utmärkt till fisken. En rotfrukts-& fänkålsfrikassé, grovstrimlade rotfrukter och fänkål som sen kokas i en mild skaldjursbuljong passar utmärkt till rätten.

MÖRK CHOKLADMOUSSE SERVERAD MED SAFFRANSTRYFFEL &
GLÖGGMARINERAD APELSINCARPACCIO,
MANDELSTRÖSSEL & SOCKERSPIRAL
En mjuk och len chokladmousse gjord på 75% plantagechoklad från Tanzania.  Plantagechokladen är en blandning av kakaobönorna Criollo och Forastero.  Bönorna ger chokladen en skarp chokladsmak med fruktiga och kryddiga toner. Chokladmoussen toppas med små toppar av mjuk och krämig saffranstryffel, med en härligt djup saffransfärg. Apelsincarpaccion marineras i årgångsglögg från 2009 med smak av clementin. Mandelströssel är gjord på en mördeg av smör, socker och mandelmjöl som gräddas till små smulor. Sockerspiralen som vi gör själva är en ren fröjd för ögat.

KONFEKTYRBORD
För de som orkar serveras läcker herrgårdslagad konfektyr till kaffet uppe i Herrgårdens Jernbar.


LÖRDAGSMENY

VON HERMANSSONS DELIKATESSBORD
Här serverar vi alla måsten från det klassiska julbordet samt utvalda läckerheter ur Bergslagens och Västmanlands rika skafferi. Vad sägs om Julskinka gjord på gris från Nibble gård i Västerås eller älgleverpastej på älg från Västmanland, täckt med en gelé kokt på kalvfond & mörk öl från Hantverksbryggeriet. Ni hittar också en läcker oxkind som vi låtit koka i rött vin i nästan 4 timmar. Ni blir inte besvikna!

LÅGTEMPERERAD ÄLGRYGG FRÅN VÄRMLAND
MED SIRAPSSTEKT SAVOYKÅL- & KANTARELLER
SAMT RÅRÖRDA HJORTRON SERVERAS
MED  MÖRK ÖLREDUKTION & KÅLROTSPURÉ
Köttet bryns först runt om för att sedan kryddas och lågtempereras på ca 60° tills det har en innertemperatur på ca 54°.
Den sirapsstekta savoykålen med kantareller bidrar med en härlig sötma och lite knäckig smak .De rårörda hjortronen tillför en friskhet och syra och lyser upp tallriken med sin härliga färg. Ölreduktionen är en herrgårdskokt kalv- & oxsvansfond som kokas ner med mörk öl från Hantverksbryggeriet i Västerås. Smaken blir härligt fyllig med en tydlig smak av sötman från ölen.
Serveras med kålrotspuré & brynt smör. 

LINGONCONSOMMÉ MED KANEL -& SÖT GETMJÖLKSBAVAROISE FRÅN GULLSPIRA GÅRD SAMT TAHITIVANILJMARINERADE LINGON & HONUNGSFLARN SAMT ROSMARIN
Lingonen kokas med kanelstång, kardemumma, stjärnanis, tonkaböna och vaniljstång som ger en härligt kryddig smak.
Consommén silas genom en silduk och får en klar och djupröd färg. Bavaroisen kokas på kanel av högsta kvalitet och ger en mild och härlig kanelsmak. Getmjölken kommer från Gullspira gård i Uppland och passar väldigt bra till lingonen och kanelen. Tahitivaniljmarinerade lingon med sin syra bryter av väldigt bra till den lena och krämiga bavaroisen.

KONFEKTYRBORD
För de som orkar serveras läcker herrgårdslagad konfektyr till kaffet uppe i Herrgårdens Jernbar.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mat och Dryck