söndag 26 december 2010

FÄRNAS NYÅRSMIDDAG

Nu är julen över för denna gång och årets fest, nyårsafton står för dörren.
Här på Färna firar vi med spalyx, maffiga fyrverkerier och självklart läcker mat och dryck. Glädjande nog är herrgården fullbokad på nyårsaftonen!

Här presenterar köksmästare Inga-lena Eriksson och vår restaurangansvariga sommelier, Camilla Sallanto aftonens meny. Smaklig måltid och ett riktigt gott nytt år!

Camilla
Inga-lena


               FÖRRÄTT
HUMMER MED HAVSKRÄFTSBULJONG, KUNGSKRABBSROM, FÄNKÅLSPOLLEN, TRYFFEL & HASSELNÖTSEMULTION. SERVERAS MED RAPSOLJEMARINERAT ÄPPLE & BETA
Vad vore nyår utan hummer?  Kvällens hummer serverar vi den med en härligt  fyllig och lagom söt havskräftbuljong. Tryffel- & hasselnötsemultionen sprider sin doft och smak när buljongen hälls på tallriken. Fänkålspollen bidrar med blommighet och äpplet och betan tillför syra och krispighet.

CHABLIS CUVÉE LA CHABLISIENNE -LA SÉREINE 2006, FRANKRIKE
La Chablisienne är den ledande producenten i Chablis, och är egentligen ett vinkooperativ bestående av ca 300 medlemmar som förfogar över 25% av den totala odlingsarealen. 
Som samtliga viner från  området är detta ett vin framställt av 100% Chardonnay, och lagring har skett i ståltank. La Séreine med sina friska mineraltoner , och såväl blommiga och fruktiga inslag, möter väl upp med förrättens smakpalett.

VARMRÄTT
ÖRT- & LARDOBAKAD, KRAVMÄRKT & HÄNGMÖRAD OXFILÉ FRÅN NYKÖPING MED PICKLADE KANTARELLER, RÖD STEKLÖK, ANKLEVERCRÉME, PORTVINSREDUKTION & BIMI.
SERVERAS MED BRYNT JORDÄRTSKOCKSPURÉ.
Till varmrätten har jag valt en kravmärkt och lokalproducerad oxfilé från Mats Larsson, Ösvreta gård i Nyköping. Vi har  lindat filén med italienskt späck från Lardo som har lufttorkats i härliga örter och salt som släpper sin arom vid tillagningen.
Kantarellerna från Bergslagens skogar bidrar med härlig syra & anklevercrèmen tillför sötma och en karamelliserad smak av nedkokt grädde som passar väldigt bra till den fylliga och lite söta portvinsreduktionen. Reduktionen är gjord på en bas av hemkokt oxsvansfond.Till detta serveras en slät och len jordärtskockspuré.

PALAZZO DELLA TORRE 2007, ALLEGRINI, VENETO ITALIEN
Allegrini är ett välkänt familjeföretag i i Verona, som är verksamma i Fumane, Valpolicellas hjärta. Vapolicella sägs betyda ”dalen med vinkällare”, vilket är väl beskrivande då mycket fina viner produceras här. Mest känt för oss svenskar, torde väl Amaronevinerna vara.
Kvällens vin är framställt av 70% Corvina, 25% Rondinella och 5 % Sangiovese. Ripassometoden - med en andra jäsning tillsammans med lufttorkade druvor – tillför vinet kraftfull frukt, och genom lagring på franska ekfat i 15 månader, har vinet utvecklats vackert rubinrött och balanserats i sin struktur.
Inslag av fat och skogsbär som gör maträttens njutning fullständig.

MELLANRÄTT

GÖTA KITTOST FRÅN WERNERGÅRDENS MEJERI MED PROSCIUTTOKRUST
FRÅN NIBBLESERVERAT MED FIKON MED DADELSIRAP
Här bryter vi smakerna lite med en mellanrätt; en lokalproducerad kittost som bär namn efter en av Wernergårdens fantastiska fjällkodamer. Krustet på en lokalproducerad prosciutto från Nibble gård i Västerås tillför sälta till rätten.  Till detta serverar vi fikon och  en härligt krämig söt dadelsirap.

Vi  fortsätter med varmrättsvinet även till mellanrätten.

DESSERT
KÖRSBÄRSTERRINE MED 75% PLANTAGECHOKLADMOUSSETARTE,
KÖRSBÄRSSORBET,MANDELKRUST,
KANDERADE KÖRSBÄR & SOCKERSPIRAL
Vi har skapat en körsbärsterrin med en mild smak av rött vin, kardemumma och tonkaböna.
Terrinen serveras med en frisk körsbärssorbet, mandelkrust som bidrar med en lätt rostad smak och en mjuk och len chokladmousse gjord av plantagechoklad, en kraftig choklad med citruston.
Gyllene sockerspiraler, gjorda här på herrgården, avrundar rätten.

TAYLOR´S LATE BOTTLED VINTAGE 2004, PORTUGAL
Taylor´s är en väl etablerad producent och grundades redan 1692. Druvorna som använts är Touriga Nacional, Touriga Francesa och Tinta Roriz (i Portugal kallad Tinta Roriz men kanske mer bekant som Tempranillo från Riojaviner). Late Bottled Vintage innebär att vinet lagrats på ekfat i fyra till sex år. Vinets koncentrerade, smakrika sötma och fylliga frukt förhöjer dessertens smaker av choklad, körsbär och isiga sorbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mat och Dryck