fredag 19 mars 2010

MÅNADENS HELGMENY

Vår köksmästare, Inga-Lena Eriksson, har ordet!
VÅREN,,,,
Nu längtar jag verkligen efter våren, man vill komma igång med alla vårprimörer och de första toppiga örterna, för att inte tala om nässlorna,,, dem får ni se mer av om ca 3 veckor hoppas jag. Våren får dock vänta lite, snödrivorna har inte riktigt försvunnit ännu så helgens meny andas forfarande lite vinter.

FREDAGENS HERRGÅRDSMIDDAG
FÖRRÄTT
Rökt vildsvinsfilé från Stora Sundby med getost-& morotsterrin samt
plommonkärnsolja från Blaxta Gård serveras med rostat kumminbröd
- Vildsvinsinnerfilé från Stora Sundby, vad härligt det är när man har lokala råvaror,,,med en krämig terrin gjord på getost och morötter, den salta rökta vildsvinsfilén möter den något söta terrinen som sedan får några härliga droppar av plommonkärnsoljan från Blaxta Gård.
Visste ni förresten att det går åt 1300kg plommonkärnor för att tillverka 24 st flaskor!
Oljan ger en tydlig mandelsmak lite åt bittermandelhållet och passar utmärkt till getosten.
Rostat kumminbröd och kumminfrön bryter av väldigt trevligt till detta.

VARMRÄTT
Marulk med sky på libsticka och syrad gulbeta och majrova samt
smör- och pepparrotrostad Anja potatis
-Marulken som är krokfiskad på Danskt vatten av en Svensk båt, serveras med en sås på libbsticka
och kycklingbuljong, libstickan med en väldigt kraftig smak som påminner om selleri och lite persilja.
Lätt syrad gulbeta och majrova, som är krispiga och lite söta, passar bra till såsen och fisken.
Smör och-pepparrotsrostad Anja potatis, Anja potatisen är en korsning mellan Allmoge och
Desireé, Anja passar främst till att rosta och den är väldigt mättande.

DESSERT
Passionsfruktssoppa med rostad hasselnötsmazarin och yoghurtmousse.
-En frisk och lite syrlig soppa med mazarinen som är bakad på rostad hasselnötspuré,
en kompakt och saftig kaka. Serveras med en frisk och lätt yoghurtmousse.

LÖRDAGENS HERRGÅRDSMIDDAG
FÖRRÄTT
 
 Havskräftsoppa med körvelmarinerade pilgrimsusslor
och salladslök- och äpplejulienne samt dillsmörpulver
.
-Havskräftsoppan, len och smakrik kokad på havskräftskal och hummerskal. Den serveras med körvelmarinerade pilgrimsmusslor, körvel passar bra till både fisk och skaldjur. En sallad på krispig salladslök och Granny Smithäpple gör det hela lite friskare och mera matig.

VARMRÄTT
Helstekt hjortrygg från Stora Sundby med persilje- och messmörreduktion samt picklad
smålök och bondbönor samt rotfruktspuré.
-Hjortryggen som tillagas på låg temperatur, saftig, rosa och mör. 
Vi serverar den med en messmörreduktion, det lite kolasöta messmöret bryter av bra till rödvinssåsen som är kokad på oxsvansfond. Picklad smålök med lite syra, smörade bondbönor och
 härliga rotfrukter i en len puré serveras till.

 DESSERT Citrontart med italienskmaräng samt lakrits-& cointreauskum samt blodapelsinsorbet
-Citrontarten, mängder av citroner gick det åt, så man kan inte klaga på citronsmaken,,,krämig och len i konsistensen. Serveras med en italiensk maräng som ger anrättningen lite sötma.
En frisk blodapelsinsorbet med ett skum på lakrits och cointreau, lite härliga smaker
som bryter av men ändå passar ihop.

EXTARÄTT
Två ostar (ingår i våra romantiska paket)
Gruvosten som är lagrad i 8 månader i Sala silvergruva på 155m nivå. Och gårdsosten, en vitmögelost liknar camembert båda ostarna är från Wernergårdens mejeri i Karbenning serveras med marmelad. Fantastiska ostar gjorda på mjölk från fjällkor.

Smaklig måltid och en riktigt skön helg!
Inga-Lena Eriksson, köksmästare på Färna & Karmansbo Herrgård


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mat och Dryck