fredag 14 mars 2014

Nyheter från avechyllan på Färna Herrgård & Spa


El Jolgorio Madrecuixe:
En unik tequila med en fruktig, tydlig ton av agave med ett lätt rökigt avslut. Man kan också ana päron och körsbär i smaken. Endast 252 liter El Jolgorio Madrecuixe tillverkas per år, så passa på att njuta!

Fakta
Denna mezcal tillverkas på den vilt växande agavesorten Madrecuixe. Agaven i fråga tar 13-15 år på sig att mogna (odlad agave tar cirka 7-10 år) Man "bakar av" agaven för att man frigör sockret. Detta görs i traditionella gropar i marken som man klär med lavastenar och eldar med ett speciellt sorts  pinjeträ i botten och  agaven ovanpå. Man täcker gropen med ett tyg och sedan jord. I denna ”ugn” får agaven vara kvar i upp till 48 timmar. Efter avklarad ”mältning” krossas agaven med hjälp av en stenkvarn dragen av hästar. Jäsningen sätter igång och kort ärefter destilleras den  för att få fram mezcalen.  


Springbank Angelo Gaja Barolo 9 y.o.
Ett lyckat samarbete mellan whiskyproducenten Springbank, Campelltown, Skottland & vinmakaren Angelo Gaja, Piemonte, Italien. Detta är en Whisky med nästan söta toner och en komplex smak av lite lakrits torkad frukt och en liten angenäm rökighet på slutet. Väl värt att prova. Vi har även två av Gajas viner i vår vinkällare!

Fakta
I det sydvästra hörnet av Skottland, i staden Campbelltown har Springbank sitt destilleri. Denna whisky har först lagrats på bourbonfat i fyra år och sedan en 5-årig slutlagring på rödvinsfat som har innehållit Barolovin från Angelo Gaja i Piemonte. Anledningen till att man efterlagrar på rödvinsfat är att whiskyn får en mjukare karaktär som tillför mer komplexitet till drycken. Angelo Gaja är en av Italiens mest prisbelönta vinmakare och ett stort namn i vinkretsar. Främst framställer han viner i Piemonte, norra Italien men även i Toscana. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mat och Dryck