Den 04 mars 2014 är det åter dags att njuta av semlan, en kär kaloribomb lika populär från år till år. Här på Färna är semelbakningen en tradition vi inte ruckar på. Sugen på att prova baka själv?
Här kommer receptet på goda semlor>>Semelfakta
Namnet semla härstammar från det latinska ordet "simila" som betyder vetemjöl. Semlans historia går långt tillbaka i tiden. Man har funnit en semla avbildad i en dansk kyrka daterad till 1250-tal. Från början var semlan en slät vetebulle som med åren blev mer smakrik. I slutet av 1800-talet började man kombinera grädde med mandelmassa. Varm mjölk var ett viktigt tillbehör.Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan.
Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar före påskdagen så är datumet beroende på när påsken infaller. (Källa wikipedia, hogtider.wordpress.com)
|
Bullar i väntan på ugnen. Foto: Susanne Flamme |
|
Snart dags för fyllning. Foto: Susanne Flamme |
|
Foto: Susanne Flamme |
|
Foto: Susanne Flamme |
|
Fyllning på plats, dags för grädden. Foto: Susanne Flamme |
|
Färdigt resultat! Foto: Susanne Flamme |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar