FÄRNAS JULSENAP
STEG 1
2.5 dl Colemans senapspulver
7 msk vetemjöl
0,5 dl råsocker
1 tsk salt
2 dl kokande glögg
2 msk ättika (12%)
7 msk vetemjöl
0,5 dl råsocker
1 tsk salt
2 dl kokande glögg
2 msk ättika (12%)
Blanda alla
ingredienser i en bunke och tillsätt den kokande glöggen.
Rör om med
en visp och blanda väl. Häll sedan upp på en burk och låt svalna i kyl i ca tre
timmar.
STEG 2
150 g ljust
senapsfrö
150 g mörkt senapsfrö
3 dl vinäger
1 dl råsocker
150 g mörkt senapsfrö
3 dl vinäger
1 dl råsocker
Blanda de två senapsfröerna med vinäger och låt det dra i ett dygn. Tag hälften av senapsfröna och kör dem i en mixer, blanda ihop de mixade och de hela fröna igen
och värm tillsammans med råsockret tills sockret har smält ordentligt.
Blanda nu
ihop senapen från steg 1 med denna blandning.
Senapen blir godare med tiden så låt den gärna stå i minst två veckor och vila i kylen.
Senapen blir godare med tiden så låt den gärna stå i minst två veckor och vila i kylen.
CHOKLADKOLA
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Smält smöret
i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker samt låt koka utan lock cirka 15-30 minuter.
Rör om då och då.
Gör ett kulprov* för att veta när smeten är färdig eller kolla med termometern*. Rör ned kakaon.
Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara svalt.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker samt låt koka utan lock cirka 15-30 minuter.
Rör om då och då.
Gör ett kulprov* för att veta när smeten är färdig eller kolla med termometern*. Rör ned kakaon.
Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara svalt.
GLÖGGKOLA
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Chai essens eller ner kokt glögg
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Chai essens eller ner kokt glögg
Smält smöret
i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och smaksättningen låt koka utan lock cirka 15-30 minuter.
Rör om då och då.
Gör ett kulprov* för att veta när smeten är färdig eller kolla med termometern. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara svalt.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och smaksättningen låt koka utan lock cirka 15-30 minuter.
Rör om då och då.
Gör ett kulprov* för att veta när smeten är färdig eller kolla med termometern. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara svalt.
*TIPS:
Ett kulprov
gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan
stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den
kokat färdigt. Har du en termometer ät det enklast att koka kolan till
120°C för en lagom konsistens!
LINGONSILL
Salt inläggningssill på burk
Ättika
Socker
Vatten
Färska/frusna lingon
Riven färsk pepparrot
Vattna ur de saltade sillfiléerna enligt beskrivning på burken.
Koka en 1-2-3 lag ( 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)
Låt lagen svalna. Blanda i rikligt med lingon och riven färsk pepparrot, smaka av och lägg i dom skurna sillfiléerna. Låt stå och dra 3-5 dagar. Klart!
Ättika
Socker
Vatten
Färska/frusna lingon
Riven färsk pepparrot
Vattna ur de saltade sillfiléerna enligt beskrivning på burken.
Koka en 1-2-3 lag ( 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)
Låt lagen svalna. Blanda i rikligt med lingon och riven färsk pepparrot, smaka av och lägg i dom skurna sillfiléerna. Låt stå och dra 3-5 dagar. Klart!
KRÄMIG VÄSTERBOTTENSILL
Salt inläggningssill på burk
Ättika
Socker
Vatten
Creme fraiche
Majonnäs
Västerbottenost
Svart, rosé & grönpeppar
Torkad paprika
Ättika
Socker
Vatten
Creme fraiche
Majonnäs
Västerbottenost
Svart, rosé & grönpeppar
Torkad paprika
Vattna ur
saltade sillfiléer. Koka en 1-2-3 lag ( 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar
vatten).
Lägg in sillarna i den och låt dra i ett par dagar. Skär filéerna i bitar.
Blanda lika delar creme fraiche och majonäs samt rikligt med grovt riven västerbottenost.
Mortla svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar och lite torkad paprika. Blanda i och smaka av.
Tillsätt sist sillen när du är nöjd med smaken.
Lägg in sillarna i den och låt dra i ett par dagar. Skär filéerna i bitar.
Blanda lika delar creme fraiche och majonäs samt rikligt med grovt riven västerbottenost.
Mortla svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar och lite torkad paprika. Blanda i och smaka av.
Tillsätt sist sillen när du är nöjd med smaken.
FIKONMARMELAD
200g torkade
fikon
100g torkade
aprikoser
50g torkade
tranbär
50 g mixad
mandel
150g hackad
mörk choklad
500g
syltsocker
Blötlägg den torkade frukten en dag innan.
Koka upp frukten med ca 2 dl vatten. Tillsätt vatten efterhand så det inte kokar torrt. Låt sjuda 15-20 min.
Tillsätt sockret och koka 5 min till. Ta av från plattan och tillsätt den hackade mörka chokladen. Späd med vatten om marmeladen känns för tjock.
Koka upp frukten med ca 2 dl vatten. Tillsätt vatten efterhand så det inte kokar torrt. Låt sjuda 15-20 min.
Tillsätt sockret och koka 5 min till. Ta av från plattan och tillsätt den hackade mörka chokladen. Späd med vatten om marmeladen känns för tjock.
FÄRNAS JULMARMELAD
700
gr havtorn
1
kg fikon
3 dl glögg
1
kg syltsocker
2
kanelstänger
6
st kardemummakapslar
3
st lagerblad
1
vaniljstång
1
kuvert saffran
Häll
bären i en kastrull. Tillsätt tärnat fikon, glöggen, kardemumma, saffran och
lagerblad, delad och urskrapad vaniljstång och syltsocker. Låt sjuda under lock
i ca 15 minuter. Skumma eventuellt av marmeladen.
KÖRSBÄRSMARMELAD
500g frysta
körsbär
Riven lakritsrot efter smak
I dl mörkt muscovadosocker
500g syltsocker
Riven lakritsrot efter smak
I dl mörkt muscovadosocker
500g syltsocker
Koka upp
allt och låt sjuda ca 15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar