måndag 29 oktober 2012

Terra Madre, Salone del Gusto. Matmässa i Turin


Vår köksmöstare, Inga-Lena Eriksson har gjort ett nedslag på Terra Madre, och Salone del Gusto. SlowFoods stora matmässa i Turin, Italien med ca 1000 utställare. Ett himmelrike för alla kockar!        
Slow Foods ledord är Gott, Rent och rättvist.Väldigt kloka ord! 
Inga-Lena passade bland annat på att delta i Nordenmötet där man diskuterade om att få till ett Terra Madre i Norden samt hur jobbet med att utbilda våra unga i Slow Foods anda skall fortsätta.
Självklart stod även mässbesök på agendan, ett riktigt eldorado för alla matnördar!

Här kommer lite bilder från mässan:
Frans nougat i mängder!

jättelökar..

Inga-lena tillsammans med Agneta Hamberg


Lufttorkad skinka

Korvar i massor.

Ostar.

Mortadella 30 cm i diameter

Ostar lagrade i halm från Piemonte

Polsk likör.

Vitlök.

Surdegsbröd

Inga-Lena med tjejerna från Nibble Gårdsgris

Carlo Petrini, Slow foods grundare

Representat från
Filipinerna

Kakor..

måndag 22 oktober 2012

Restaurangen på Färna KRAV-märkt!

Nu är vår restaurang KRAV-märkt! Det blev ett märke, dvs. 25 %.
Vår frukostbuffé har varit KRAV-märkt sedan 2009 så det är ett naturligt steg att certifiera hela restaurangen.

I vår matlagning strävar vi alltid efter att ge gästen en kulinarisk resa genom Bergslagen. Mejerier, köttproducenter, mjöl och gryn, säsongens frukter och grönsaker kommer alltid främst från våra nära bönder. KRAV-produkterna är självklart en naturlig del i vårt utbud.

Om KRAV-certifieringen
Sedan 2010 kan restauranger certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken, beroende på hur stor mängd KRAV-godkända råvaror som används:

Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 livsmedel
Två märken = 50 % KRAV-godkända produkter
Tre märken = 90 % KRAV-godkända produkter

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.

torsdag 11 oktober 2012

Matverk 2013!


Härlig ölbakad fläsksida
med äpple & kål
Det blev en andraplats i deltävlingen till Matverk 2013 för vår köksmästare Inga-lena Eriksson.Hon skapade en härlig ölbakad fläsksida med äpple & spetskål på gris från Nibble Gårdsgris och bakad i öl från Strömsholms Brygghus.

Fläsksidan tillagas på låg temperatur i ugn i ca 10 timmar och är tänkt att vakumförpackas tillsammans med bjulongen från koket och äpple/kål för att sedan enkelt kunna värmas upp och serveras i hemmet.
-Rätten är tänkt som "långsam snabbmat" för folk utan tid över till matlagning men som vill kunna njuta av genuin mat utan tillsatser tillagad på rena råvaror från våra nära bönder. säger Inga-Lena.
Inga-lena mottar andra pris
av matamassadör
Lena Rydgren-Eriksson
Matverk 2013 är en inspirationstävling där matlagare, råvaruproducenter och förädlare tillsammans tar fram en färdig maträtt. De skall gemensamt skapa nya förädlade matprodukter med lokal förankring i råvaror och mattradition. Den stora finalen går av stapeln under Gastronomiskt Forum ,som är ett årligt möte kring svensk gastronomi, i början av 2013.

Motiveringen löd:
"Med ett nytt tänkande där man presenterar huvudråvaran och dess fantastiska tillbehör i en sous vide förpackning där man håller isär de tre produkterna som tillsammans skapar möjlighet fö att använda sin egen inspiration till att slutföra och sätta sin personliga prägel. Med runda fina smaker där huvudråvarans smaker är underbart framträdnade skapar man möjligheter för lansering av produkten."

Västmanlands egen matambasssadör, Lena Rydberg-Eriksson, och Smaka på Västmanland var den som höll i trådarna till arrangemanget.

Inga-Lena blev tidigare i år även utnämnd till Årets Matentreprenör i Västmanland och invald i det anrika matsällskapet Châine des Rôtisseurs tillsammans med Wenche Engström, VD & ägare av Färna Herrgård & Karmansbo Herrgård.

Inga-Lena med Jenny Lundgren,
tredjepristagare och en av våra
"nära bönder". Jenny driver och äger
Hagby fågelgård utanför Enköping.

tisdag 2 oktober 2012

Sverigefans på studiebesök!

Matlagningsköket i väntan på gäster.
Förra veckan bjöd Visit Sweden i samarbete med VKL in åtta hängivna Sverigefans till en rundtur i Sörmland och Västmanland. Ett av stoppen blev här på Färna för matlagning tillsammans med sous chef Emma.


På menyn stod:
Mjukbakad fjällröding med 63°lantäggula samt Ärtpuré, citronett och svartpepparknäcke 
Samt blandade skott  
ಌ 
Kronhjortsrygg från Sörmland med primörer och syrade kantareller & rödlök samt kaffekryddsås och brynt färskpotatisstomp 
ಌ 
Ljummen chokladfondant med hallonyoghurtglass serveras med Limoncellomarinerade hallon och lemoncurd samt chokladgarnityr 

Dagen därpå bjöds det på spalyx på Färna Spa innan det var dags att besöka våra grannar på Färnas Hjärta för pannkakas lunch. På programmet stod bland annat älgsafari med wild sweden, besök i Sala silvergruva och mycket annat.

Gemensamt för dessa åtta Sverigefans är deras stora hängivenhet till vårt land och aktivitet på Visit Swedens webbbaserade samlingsplats community of Sweden, en samlingsplats för Sverigefantaster.
Här laddar medlemmarna upp egna bilder och delar med sig av minnen och resmålstips om Sverige online.
Souschef Emma hjälper till


Ett filmteam följde gruppen hela vägen.
Jolanda från Holland
fixar smöret
Färdigt resultat, varmrätten.
Uppläggning av förrätten
Giani från Italien
Knäckebrödsbak!
Snygg förrätt












måndag 1 oktober 2012

Färna Herrgård & Spa Svanenmärkt!

Svanenmärkningen klar!
Nu är vi äntligen Svanenmärkta!
Vi har arbetat med miljöfrågor länge och att bli Svanenmärkta har varit ett långsiktigt mål.

-Sedan två år tillbaka gick Färna från olja och direktel till värmepumpar. Resultatet blev en kombination av berg-, vatten & jordvärme.
I köket samarbetar vi sedan länge med våra nära bönder och en stor del av våra råvaror kommer från närområdet. Det är extra roligt att Nibble Gårdsgris  en av våra nära bönder, klarar transportkraven på 50 mil mellan gård, slakteri och Färna vilket inte alltid är lätt då läget på de godkända slakterier som finns i Sverige ofta resulterar i att djuren transporteras länge. säger Wenche Engström.

Svanen ställer även krav på minskad förbrukning av vatten och kemikalier vid t ex städning och diskning. Hotellets inköp ska vara miljöanpassade, t ex miljömärkta rengöringsmedel, förbrukningsartiklar, tjänster, inredning och livsmedel. Allt avfall ska sorteras.

Detta är ett arbete som har krävt ett stort engagemang av hela personalstyrkan och nu är vi äntligen i hamn!

Wenche Engström, VD & ägare, Färna Herrgård & Spa
Mat och Dryck