lördag 12 november 2011

Färna Julmarknad dag 2!

Frida och Lisa ser till att våra
fikasugna gäster blir nöjda!
Dag två av Färna julmarknad börjar nå sitt slut. Det har varit en fantastisk dag fylld med gäster och utställare.
Hela marknaden andas jul och färgsprakande hantverk.
Överallt pågår kommersen för fullt. I nästan varje stånd skapas det nya vackra ting under tiden.

Herrgården har vi serverat julbord och julgröt så det står härliga till. I vårt kafé har Moas bakverk haft en strykande åtgång och Ann (Moas mor) har sålt dagsfärskt bröd, färna marmelader, te och mycket annat.
Imorgon öppnar vi åter dörrarna för sista gången i år.
Varmt välkommen söndag den 13nov 10.00-17.00.
Julexplosion i Magasinet

Vem kan gå förbi här utan att köpa? Augustas kockosbollar!

Här skapas nya hästskulpturer på
marknaden.

Detta fina luciatåg lussar även hos oss på herrgården
under luciahelgen!

Vad är väl en marknad utan brända mandlar!

Julbockar någon?
Häftiga tomtar skapade
med motorsåg
av Sara

Vår bakexpert Moas mamma, Ann säljer bröd för glatta livet!

Delikatesser i långa rader finns till försäljning

Härliga marschallhållare från
rosverkstan

Denna lilla tavla har varit populär!

Wenche övervakarmarknaden!



måndag 7 november 2011

Invigning av Älgveckan

Invigning av Älgveckan
på Kungsbyn.

Idag går startskottet för årets älgvecka arrangerat av projektet Viltmat Sverige, Viltmat Västmanland i samarbete med Svenska Jägarförbundet.
I fredags var det invigning med pompa och ståt på Kungsbyn utanför Västerås. Här ser vi projektledare Sven-Åke Larsson tillsammans med landshövding Ingemar Skogö och Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet, Västmanland planera invigningsskottet!

Projektet bygger på att lyfta fram de Svenska skogarnas naturresurs som ger oss en unik råvara; viltköttet. Sveriges skogar ger oss en unik möjlighet att kunna servera kött från djur som inte ätit tillsatser i foder, har fått röra sig fritt och naturligt och inte transporterats långa sträckor.

Här på Färna och Karmansbo Herrgård finns viltkött alltid på menyn när säsongen är rätt. Denna vecka det älg i fokus.
På lunchmenyn under veckan erbjuder vi bland annat älgkalops,  älgfärsbiffar med kantarellsås & rostad potatis samt Älghögrev med pepparrotssås och rostade rotfrukter.

Bland varmrätter kan vi nämna älgrygg med bakad tomat från Norrängen och sötsyrlig dragon-& gräddreduktion serveras med rökt potatispuré eller älginnanlår med stuvade kantareller rödvinsreduktion med lingon och rosmarin serveras med rotfruktsterrin.
Köksmästare Inga-Lena Eriksson serverar
smakprover av Älginnanlår, en lättgravad,
en rödvinskokt samt en ragu.

Lättgravat älginnanlår med gruvost från Wernergården och rapsoljemajonäs
Rödvinskokt serverad med syltade kantareller, rotsellerikräm och rotsellerichips



onsdag 2 november 2011

Storbak inför Färna Julmarknad.

 Nu stundar bråda tider här på Färna och Karmansbo Herrgård. Först ut är Färnas Julmarknad som går av stapeln redan nästa vecka, närmare bestämt den 11-13 november.
Inte långt därefter, den 25 november är det premiär för  julbord på Karmansbo och julmiddagar på Färna.

Vår bakexpert Moa har med hjälp av Agneta bakat ihärdigt hela veckan inför julmarknaden. Även i år har vi tillfälligt fått hyra in oss i Stora Hällsta Kvarns bageri. Härifrån köper mycket av de mjöl och gryn vi använder i vår bakning!

Hittills har det skapats saffransknutar, mormor Wilmas pepparkakor (Moas eget familjerecept), mjuk pepparkaka, hallongrottor och siktkakor till våra smörgåsar som säljs i vårt kafé under julmarknadsdagarna.
Det blir även försäljning av vårt eget dagsfärska Färnabröd och mycket annat smått och gott under marknadsdagarna!

Saffransknutar

Moa och saffransknutar

Agneta förbereder pepparkakaor!

Färdigt resultat!

Siktkakor pågång!

I väntan på gräddning!

Saffransknutar förbereds!

Mat och Dryck