måndag 31 maj 2010

SMIDE PÅ HÖG NIVÅ I KARMANSBO

Förra veckan  var det full fart på vår herrgård i Karmansbo.
Här kommer de utlovade bilderna från ett av gängen som jobbade hårt  förra veckan!


SMEDHALVAN I KARMANSBO SMEDJA
I onsdags var det Sveaskog som bjöd in kollegorna från Lettland till smedjan i Karmansbo. En guidning genom järnets historia av Thomas blev startskottet för aktiviteten. Väl inne i smedjan var det dags att dra upp en kall öl ur forsen. Skapandet av verktyget som skulle öppna drycken var det som sedan stod på tur. Efter en ordentlig säkerhetsgenomgång var det dags för demonstration av smidets ädla konst och därefter var det hög tid att testa på egen hand, självklart under säker ledning av smederna. Resultatet blev ett antal vackra ölöppnare att ta med hem!

Passa på att besöka smedjan under Karmansbo Marknad på nationaldagen den 06 juni. Då har vi även smygpremiär av sommarens kakbuffé på Karmansbo Herrgård!
 
 

TÄNKVÄRDA ORD & MCTRÄFF MED REGN!


Det är mycket nu! Maj har varit en väldigt hektisk månad med många jippon.
Jag har knappt hunnit med att skriva om allt så nu blir det många inlägg på en gång. Vi vill ju inte missa något!







Helgens mcträff blev tråkigt nog en regnig tillställning. Normalt gästas vi av ungefär 500 motorcykla denna helg. Ett årligt evenemang anordat av MC-Bågen till förmån för  trafikskadade MC-åkare. Nu blev det runt 200 entusiaster som trotsade ösregnet och begav sig ut på vägarna för att åka västmanland runt. Det blev fika i stora stallet här på Färna innan turen fortsatte mot Fagersta och Västerfärnebo.

Vår sparrishelg blev dock fullsatt och sparris blev det både i dryckesväg och i alla rätter, även desserten!

TÄNKVÄRDA ORD
"Helt maktfullkomlig är ingen.
Utfattig kan vem som helst bli."

"Knyter du näven kan ingen lägga något i den."
Källa är som vanligt Afrikanska Ordspråk av Herman Stolpe!






onsdag 26 maj 2010

KARMANSBO HERRGÅRD

Idag gästspelar jag på Karmansbo Herrgård då vår platschef, Jenny, är i flyttartagen.
Vädrets makter har inte bestämt om det skall vara regn eller sol så det är bara att avvakta.
Ikväll kör ett av våra konferensgäng här ett smedjeäventyr, ett gäng kommer att bege sig ut på kluruppdrag med Högbyn och bada tunna på kvällen. Till middag vankas det grillbuffé (ute om vädret tillåter, vi får väl se!) Förhoppningsvis får jag till lite bilder på smedjan till morgondagens blogg.

På söndag dukar vi upp en härlig morsdagsbuffé här på Karmansbo, allt enligt traditionen. Passa på att boka in släkt och vänner då!





KONFERENS 20 MAJ

Sommarvärmen är över för denna gång, nu är det mer vår i luften som sig bör!
Detta gäng från YIT gästade oss förra veckan och fick sommarvärmen på köpet.


onsdag 19 maj 2010

VÅRRUSET 18 MAJ

Vi blev ett gäng som sprang/gick vårruset igår. En helt fantastisk kväll blev det med skön nästan tropisk värme. Mia (servisen) var snabbast på 26 minuter tätt föjld av Irene (receptionen) på 27!

tisdag 18 maj 2010

TÄVLA OM WEEKEND DEN 12 JUNI!

KUNGLIG MENY FRÅN FÄRNA!
Nu finns tidningen Victoria & Daniel ute med
Inga-Lenas prinsessmeny i text och bild.
Ett riktigt läckert reportage som fotades vid samma tillfälle som primörrecepten i tidningen Hemtrevligt som kom ut för två veckor sedan.

I denna tidning kan ni vara med och tävla om en härlig weekend här hos oss den 12 juni då vi kommer att servera just denna meny!

 
VÅRRUSET & KLIMATSMART MAT
Ikväll är vi ett helt gäng härifrån herrgården som ställer upp i Vårruset i Västerås...vi får väl se hur det går. Imorgon åker Inga-lena & Moa på kurs om klimatsmart mat som hålls av systrarna Brydling, helt i vår linje!
En längre rapport kommer på torsdag.

måndag 17 maj 2010

KANELSNURROR & GÄSTSPEL!

GÄSTSPEL AV BAKBLOGGARE
Idag fick Moa förstärkning i köket av Linnea Seidel, mat & bakbloggare till vardags. Kanelsnurror står på baklistan idag. Det är förberedelser inför sparrisdagen och de 600 motorcyklar som väntas hit den 29 maj för fikapaus på sin väg runt Västmanland! De behöver många kanelbullar och smörgåsar för att  bli nöjda..

Det färdiga resultatet syns här nere... jag kan vittna om att de blev delikata, är jag snäll kanske det blir en till eftermiddagsfikat också!!


lördag 15 maj 2010

VÅRBRÖLLOP I SOMMARVÄRME

En helt underbar dag!
Dagen började fantastiskt med solsken och värmen steg sakta men säkert till 20+ med ljumma vindar.
En perfekt dag för vårt brudpar Emmeli & Andreas från Västerås som firar sin stora dag idag. Är de inte vackra! Jag lyckades ta lite kort under fotograferingen innan vigseln. Vilken fantastisk klänning och brudbukett med röda rosor & pärlor.

Själva vigseln går av stapeln i vårt härliga lusthus och därefter  bjuds det in till bröllopsmiddag i Reenstiernas matsal. (Här ser ni Johan i full gång med förberedelserna inför middagen)

Ett stort grattis & lycka till önskar vi alla på Färna Herrgård & Spa!

fredag 14 maj 2010

TÄNKVÄRT TILL HELGEN & MORS DAG

Efter årets första dundrande åskväder och ett ösregn av sällan skådat slag rullar nu sommarvärmen in på allvar. Enligt väderprognosen kan vi vänta upp till 20+ imorgon! Vad gör väl lite regn då!
I helgen har vi helt fullt på Herrgården vilket är fantastiskt roligt.
Som utlovat har växtligheten exploderat här och allt gror så det knakar.
Ha en riktigt skön Kristihimmelsfärds helg!

TIPS TILL MORS DAG 30 MAJ!
Nu är det inte långt kvar till mors dag den 30 maj. Varför inte ge mor en riktigt skön och lyxig spadag här hos oss med vårt speciella Morsdagspaket.
Starta dagen med vår stora Kravmärkta frukostbuffé kryddad med varmrökt lax, kycklingspett och härlig pastasallad och avsluta med att skämma bort mor med vår lyxiga ansiktsbehandling Champagnelyx. Det kan ju inte bli bättre ellerhur?

MORS DAG PÅ KARMANSBO HERRGÅRD
Vill ni ta med hela familjen och släkten tycker jag ni bokar in ett bord till vår populära morsdagsbufféKarmansbo Herrgård. Som vanligt dukar vi upp ett läckert förrättsbord, varmrätt och avslutar med vår herrgårdsbakade morsdags tårta. Har vi tur med vädret kan ni säkert njuta av tårta och kaffe under vår 500 år gamla ek på baksidan!

HELGENS ORDSPRÅK
"I ett grälsjukt hem försummas kokkonsten
Hela familej får äta upp det bittra som drabbar dig"

Källa Afrikanska ordspråk, Herman Stolpe

fredag 7 maj 2010

TÄNKVÄRT TILL HELGEN OCH GOTLÄNSK SPARRIS

Nu har äntligen den gotländska sparrisen kommit hälsar vår köksmästare Inga-Lena Eriksson. Läs om helgens meny här>>
Inga-Lena fyllde för övrigt år igår.
 Stort Grattis på födelsedagen lite i efterskott!
 
HELGENS ORDSPRÅK!

"Den som inte kan vänta går miste om mycket"
"Den som hjälper sig själv kan räkna med hjälp av andra"

Källa Afrikanska ordspråk av Herman Stolpe

Ha en riktigt skön helg med mycket sol och värme.

torsdag 6 maj 2010

ÄPPELTRÄD, KRISTI HIMMELSFÄRD & REPORTAGE

Den hårda vintern har drivit Färnas harar till desperata handlingar. De unga äppelträd fick stryka på foten efter deras angrepp! Trädgårdsmästare Marie & Annicka från Trädgårdsmästarna fick helt enkelt med hjälp av Johan & Jonathan plantera nya träd nu på morgonen.

WEEKENDTIPS!
De har jobbat hårt med trädgårdarna runt Färna hela veckan och man ser att naturen står i startgroparna för en explosion av grönska snart! Jag kan tänka mig att denna explosion sker lagom till Kristi Himmelsfärdshelgen. För er som vill uppleva Bergslagsnaturen från första parket finns det fortfarande några rum kvar den 13 & 14 maj för weekend. Lördagen är dock redan fullbokad vilket är väldigt roligt!!

VÅRPRIMÖRER I HEMTREVLIGT
I måndags kom tidningen Hemtrevligt ut. Receptreportaget med vårprimörer som tema blev fantastískt bra.
Vad sägs om Isad rabarbersoppa, örtinbakad vårlammbringa eller ramslök & nässelfärskost! Köp tidningen och läs mer om vår köksmästare Inga-Lena Erikssons härliga recept. På bild i tidningen finns även vår bakexpert, Moa med.

Den 12 maj är det dags för tidningen Viktoria & Daniel där Inga-Lena åter är med med en läcker prinsessmeny. I tidningen kan ni även vara med att tävla om en Färnaweekend för två den 12 juni då vi kommer att servera menyn till våra weekendgäster!

onsdag 5 maj 2010

CITRONTRÄD, VITSIPPOR & VACKMASKIN

Idag har jag ägnat större delen av min tid åt uppdatering av våra informationspärmar på rummen.
Läser man våra enkäter är många av våra gäster rörande överens om att pärmarna bör ses över. Detta är ett större jobb än man kan tro. Information skall uppdateras och nya sidor skall skrivas, pärmarna från rummen samlas in, sidor bytas ut för att sedan återbördas till sin rättmätiga plats, (Lisbeth och Anita som ansvarar för städningen här på herrgården hjälper till med den biten som tur är, stort tack för det

HERRGÅRDSKÖKET
I köket är den nya vackmaskinen i centrum. Just nu innesluts allt möjligt i ett vakum. Råmjölk tror jag stod på tur.
TRÄDGÅRDEN
Orangeriet fick nytt tillskott av växter idag i form av vackra citron & olivträd. Denna vackra byggnad är en av mina favoritplatser här på Färna. Kakelväggen med plattor skapade av Agneta Spångberg är helt fantastisk och utgör en härlig färgklick på tegelväggen inne i växthuset.

OMGIVNINGARNA
Går man vidare ner mot vattnet får man uppleva ett hav med vitsippor som täcker hela marken och ute på udden kan man njuta av stillheten och spegelblankt vatten. På vägen tillbaka till Herrgården ligger lusthuset där säsongens första vårvigsel går av stapeln till helgen och det är det inte långt kvar innan äppelblommorna slår ut för fullt.

En helt underbar dag!


måndag 3 maj 2010

Tidningen Hemtrevligt

Idag kommer tidningen Hemtrevligt ut med Inga-Lenas läckra recept på temat vårprimörer!
Ni kanske kom ihåg fotosejouren i början av april. Läs mer om fotograferingen här>>

Fler herrgårdsrapporter blir det imorgon!!
Ha en skön kväll.
Mat och Dryck